Меню
Главная
Металлоискатели
Все для поиска
НеПутёвые заметки
Моя Житомирщина
Чистка и хранение
Трехверстовки
Хроника копа
NEL катушки
Литература
Новичкам
Карты
Видео
Форум
Всякое
Статьи
Ссылки
RSS канал
RSS канал
Друзья

Поиск



Популярные Новости
· 1: Все денежные знаки в истории России (Прочтено: 893660 раз)
· 2: Клейма на патронах и оружии, 1995 (ТОМ 1) (Прочтено: 507750 раз)
· 3: Старинная карта Украины 1648 года. Скачать бесплатно (Прочтено: 314670 раз)
· 4: Уроки для чайников:Совмещение старых и новых карт (Прочтено: 180312 раз)
· 5: Oziexplorer 3.95.4m + Русификатор + Русская инструкция (Прочтено: 172438 раз)
· 6: Ориентировочная стоимость советских монет по годам (1921-1991). 2013 год. Цена (Прочтено: 100992 раз)
· 7: Легенды о кладах в городе Житомир (Прочтено: 79978 раз)
· 8: Краткий курс молодого кладоискателя (Прочтено: 78252 раз)
· 9: Поисковые магниты (Прочтено: 64947 раз)
· 10: Глубина обнаружения находок (Прочтено: 60251 раз)
Фортуна
Поява під Житомиром німецького військового кладовища відомого під назвою "Хагевальд"
Поява під Житомиром німецького військового кладовища відомого під назвою


9 липня1941 року Житомир був окупований військовими частинами рейху. Прорвавши Новоград-Волинський укріп-район, як його називали німці "Звяхельський", 13 танкова дивізія зранку 9 липня досягла предмістя Житомира. Пізно ввечері цього ж дня з південного-заходу в околицях Житомира з"явились з"єднання ІІІ армійського корпусу, в тому числі і дивізія СС лейбштадарт Адольф Гітлер...

Як то ведется, місто здали майже без бою, найцікавіше те, що через центр міста в цей час, коли штаб 13 дивізії рухався в цьому напрямку, проходила колона радянських КВ. По своїй природі ці машини небули пригодні для ведення бою в місті, лиш з успіхом використовувалисьна відкритих місцевостях. Радянські танкисти були повідомлені, що ворог в місті в районі Старого Бульвару. Танки раптово зупинилися і екіпажи покинули свої машини, лишивши німцям гарні трофеї. Таким був початок майже трьох-річної окупації нашого рідного міста. Можна виділити ще один яскравий епізод з бойових дій на території Житомира.



В кінці липня 1941-го року фронт посунувся далеко на схід від Житомира. Хоча жорстокі бої велися в районі Малина та Коростеня, обласний центр був вже повністю окупований німецькими військами. Однак в оточуючих Житомир лісах таїлося ще багато сюрпризів для гітлерівців. Одним з таких сюрпризів стала 2-га ескадриль винищувачів четвертого авіаційного полку. Сам полк стояв під Києвом , а ескадриль в кінці травня 1941-го перекинули під Житомир, в район с.Червоне Андрушівського району , для проведення планового техогляду, оскільки саме тут розміщувалися авіаремонтні майстерні, побудовані на початку XX століття ще Олександром Федоровичем Терещенко. Ескадриль легких винищувачів „Яків” налічувала 12 літаків. Про початок війни льотчики та персонал майстерень дізнались вже 22 червня, однак будь-яких наказів вступати в бій з ворогом ескадриль не отримувала.
Як відомо, більшість радянських літаків німці знищили прямо на аеродромах: наші просто не встигали взлітати. Те, що в перший день війни німці знищили більше двох тисяч радянських літаків, - правда. Однак атаки з повітря Червоного чомусь не торкнулись. Зовсім поруч гримів фронт, а в майстарнях йшла планова робота. Але вже 18 липня командир ескадрилі та капітан Федір Демент’єв отримує наказ негайно атакувати летючі на Київ бомбардирувальники німців. Напевно, не дивлячись ні на що , командування згадало про залишених під Житомиром винищувачів. Ескадриль піднялась в повітря.
Тут слід зробити невеличке уточнення. Справа в тому, що атакувати армаду німецьких бомбардувальників «в лоб» для радянських легкомоторних і легкоозброєних винищувачів було рівносильне самогубству. Тяжкі німецькі «Юнкерси», несучи кількатонний запас бомб, хоч і були зовсім неповороткими, а від того й вразливими, але до кожного такого бомбардувальника прикріплялась «охорона» з одного-двох винищувачів. Як правило, це були або «Месершміти», або «Фоккер-Вульфи», які і за швидкістю, і за набором висоти, і за озброєнням, і за міцністю перевершували будь-який наш винищувач часів перших місяців війни. Правда, наші перевершували німців у маневреності за рахунок легшої конструкції корпуса, але і горіли ці «легкі конструкції» після першого ж попадання, на відміну від «Месерів», яким потрібно було попасти у бензобак або пілота, щоб збити. Чи знав про це капітан Демент’єв, коли вів своїх 12 легких «Яків» у бій проти сорока винищувачів «Люфтваффе»? Напевно, знав, але бій прийняв. Повітряна битва закипіла 18 липня у небі прямо над дорогою Житомир-Бердичів, практично над селом Зарічани.
Ескадрилья з п’яти «Юнкесів» рухалася зі сторони Корбутівки у східному напрямку. Жителі Житомира і Зарічан зі страхом слідкували, як над ними з монотонним гулом пропливає в небі чорна армада з десяти літаків з хрестами на крилах. А в Житомирі і Зарічанах в цей час уже хазяйнували окупанти. Видно, німці були просто до раптової атаки противника. Ескадрилья Демент’єва з’явилась зі східної сторони і, розбившись на пари, блискавично атакувала німецьку армаду. «Месери» не встигли прикрити два передових «Юнкерса», і бомбардувальники рухнули прямо на ліс у кількох кілометрах західніше від Зарічан. Атакувавши і вмить відійшовши назад, «Яки» дружно розвернулися для другої атаки, але тут у бій вступили опам’ятавшісь «Месершміти». У небі над Зарічанами розгорівся нерівносильна повітряна битва. Нерівносильний, бо на один наш винищувач було приблизно три німецьких. Але, не дивлячись на таку явну перевагу у живій силі і техніці, «Яки» збили 9 «Месерштімів» і один «Юнкерс». Наші льотчики показували дива вищого пілотажу, але їхній героїзм у результаті вилився у повну поразку. Після якихось півгодини 2-га ескадрилья припинила своє існування. Враховуючи те, що повітряний бій проходив практично на одному участку неба, збиті літаки падали на одне і те ж місце – поле, яке знаходиться на повороті з Бердичівської траси до Зарічан. Після битви на цьому невеличкому п’ятачку землі виникло ціле кладовище збитих літаків. Потім німці, пригнав жителів Зарічан, очистили поле від збитих авіа машин, а своїх льотчиків поховали пряму тут, на полі, де через деякий час виникло німецьке кладовище, відоме як «Хегевальд».
Комментарии от: Арон (kugel-9mm Собака rambler Точка ru)
Некрасиво пишете - 1. в 41 году фокевульфов небыло в поммине и в проекте. 2. Кто Вам сказал, что Як-1 слабовооружен? 7,62 (шкас) - 2 шт, 20 мм (швак) - 1 шт. Вот так мы и пишем историю как в книге Памяти житомирской области где написано, что в Житомире в 41 году "на вулицях міста загуркотіли двигуни Тигрів та Фердинандів". Во истину наша страна с непредсказуемым прошлым!
(добавлено - 2012-10-27 18:43:38)
Комментарии от: sanyok (shevelyow Собака gmail Точка com)
1. Писал не я, а одна из Житомирских газет
2. Ссылку не написал, так как сканировал сам
3. Автора не помню, так как газета потерялась
(добавлено - 2012-10-27 21:22:10)
Комментарии от: Shuron83 (aleksandrbob83 Собака gmail Точка com)
Арон : 100%.
(добавлено - 2017-02-02 18:05:12)
Ваше имя:
Ваш e-mail:

Very Happy Smile Sad Surprised
Shocked Confused Cool Laughing
Mad Razz Embarassed Crying or Very sad
Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink
Exclamation Question Idea Arrow
Код Проверки:

Введите Код:

Запомнить

Мы в Facebook
 
Кладоискательство в Украине
Нас уже 999999 участников!!!
Присоединиться к группе
 
Статистика
Яндекс цитирования
Rambler's Top100 Яндекс.Метрика
Реклама

Владелец: Sanyok

При использовании материалов моего сайта убедительная просьба оставлять ссылки на сайт-источник
Все содержащиеся на сайте материалы носят информационно-новостной характер,которые основаны на открытых сетевых источниках и публикуются исключительно в целях ознакомления.